|
|
|
samoloty pasażerskie lot jak to jest ze zrzutem paliwa???
|
|
|
Witam Grupę. Mam pytanie, myślę że panowie z kontroli ruchu lotniczego lub piloci obecni na grupie będą mogli pomóc. Czy samoloty pasażerskie zrzucają paliwo przed lądowaniem? Zakładamy normalny lot rejsowy, nie awaryjne lądowanie. Tzn. ląduje sobie np 737 na Okęciu (lub cokolwiek innego), i czy jest dokonywany zrzut paliwa przed lądowaniem, czy nie? Jeśli tak, to w której fazie lotu - innymi słowy nad jakim obszarem? Tyle się nasłuchałem że masa powinna być jak najmniejsza, bo podwozie, bo groźba pożaru itp... Jak to naprawdę jest???? Pozdrówka, KDO
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Podczas normalnego lotu w ogóle zrzucają ?? Ja słyszałem, że w tym całym biznesie chodzi o to żeby jak najmniej zużyć dlatego patrzy się na ruchy wiatrów itp. przed startem z lotniska A do B. Ale może się myle.
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Mam pytanie, myślę że panowie z kontroli ruchu lotniczego lub piloci obecni na grupie będą mogli pomóc. Czy samoloty pasażerskie zrzucają paliwo przed lądowaniem? Zakładamy normalny lot rejsowy, nie awaryjne lądowanie. Tzn. ląduje sobie np 737 na Okęciu (lub cokolwiek innego), i czy jest dokonywany zrzut paliwa przed lądowaniem, czy nie? Jeśli tak, to w której fazie lotu - innymi słowy nad jakim obszarem? Tyle się nasłuchałem że masa powinna być jak najmniejsza, bo podwozie, bo groźba pożaru itp... Jak to naprawdę jest???? Pozdrówka, KDO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam Grupę. Mam pytanie, myślę że panowie z kontroli ruchu lotniczego lub piloci obecni na grupie będą mogli pomóc. Czy samoloty pasażerskie zrzucają paliwo przed lądowaniem? Zakładamy normalny lot rejsowy, nie awaryjne lądowanie. Zwariowałeś ?? KZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akurat B737 nie ma instalacji zrzutu paliwa... pozdrówka! Rafał http://RWD5.republika.pl OK. Nie wiedziałem. Chodzi mi o ogólną systuację. Czy są takie procedury zrzutu paliwa, czy nie - bo linie lotnicze liczą każdy hektolitr? pozdro. KDO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chodzi mi o ogólną systuację. Czy są takie procedury zrzutu paliwa, czy nie - bo linie lotnicze liczą każdy hektolitr? pozdro. KDO Procedury zrzutu paliwa są opracowane na wypadek awarii. Ogólnie wiadomo, że cięzar samolotu do lądowania nie powinien/nie może przekroczyć pewnej ściśle określonej przez konstruktorów wartości, zależnej od wielu czynników. Sam zrzut jest dokonywany w celu zmniejszenia ciężaru samolotu oraz - rzecz jasna - ze względów bezpieczeństwa (np,. gdy istnieje prawdopodobieństwo, że podczas lądowania może wybuchnąć pożar). Jeśli samolot jest za cięzki do lądowania i nie może zrzucić paliwa, a może latać - może krążyć tak długo np. pomiędzy dwoma punktami aż zużyje nadwyżkę. Jeśli może zrzucać, jest kierowany do specjalnie wyznaczonej w tym celu strefy gdzie dokonuje zrzutu. Strefa jest uzgadniana - za pośrednictwem lotniczych władz cywilnych i wojskowych - z kompetentnymi władzami nielotniczymi, np. Ministerstwem Ochrony Środowiska. Jak wygląda sama procedura zrzutu - niech napiszą koledzy-piloci. Przed NORMALNYM lądowaniem samolot NIE zrzuca paliwa. Pozdrawiam - Claudi - Ukryj cytowany tekst -- Pokaż cytowany tekst -
|
|
|
|
|
|
|
|