Latam24 - Wizzar, Lufthansa, Britishairways, Ryanair i inne

FireBoard
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
tanie linie lotnicze wiedeń faktyczne powody zamknięcia połączenia z brukselą (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: tanie linie lotnicze wiedeń faktyczne powody zamknięcia połączenia z brukselą
maxxman (Gość)
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Data urodzin:
tanie linie lotnicze wiedeń faktyczne powody zamknięcia połączenia z brukselą  
Hej! Nie chce Was martwic, ale najblizsze miesiace/lata przyniosa kolejne likwidacje miedzynarodowych polaczen nocnych. Spowodowane jest to dynamicznym rozwojem tanich linii lotniczych. A ludzie majac do wyboru autobus, pociag czy samolot w porownywalnych cenach - zawsze wybiora ten ostatni. Bo szybciej, wygodniej, bezpieczniej (np. dla mlodych dziewczyn podrozujacych samych). I wieksza frajda, i standard, nie przywilej. Stety albo niestety, czasy sie zmieniaja. I kluczem do sukcesu dla kolei bedzie jak najwieksza elastycznosc do tych zmian. A nie trzymanie polaczen dla samych polaczen. Chociaz polityka zamykania loklanych polaczen przez PKP z tytulu nierentownosci jest barbazynstwem. maxxman

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Można nawet mieć podejrzenia że takie było zamierzenie DB : najpierw damy im ten Frankfurt/M na odczepnego a potem i tak wytniemy. Niekoniecznie. Jeśli zgłasza się pociąg w ostatniej chwili przed zamknięciem planowania rozkładu, albo jedyne kryterium dostępu do sieci stanowi cena kilometra, to nic dziwnego, że dostaje się ochłapy. Nierentowność międzynarodowych pociągów PIC-u polega wyłącznie na braku umiejętności poruszania się na wolnym rynku, a argumenty typu i tak wytniemy trafiają raczej do przekonania armii moherowych beretów, a nie kogoś, kto do rzeczy podchodzi z zimną kalkulacją.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Nie chce Was martwic, ale najblizsze miesiace/lata przyniosa kolejne likwidacje miedzynarodowych polaczen nocnych. Spowodowane jest to dynamicznym rozwojem tanich linii lotniczych. Witam, nie do końca się z Tobą zgadzam. Czasem jest tak, jak piszesz, ale przecież wzrost pasażerów samolotów w Polsce nie odbywa się dużym kosztem pociągów. Taki przykład z mojej pracy - wiele osób jeździ służbowo do Hanoveru i przez wiele lat większość jeździła samochodem. Odkąd lata tam Centralwings moi koledzy latają czasem w jedną stronę samolotem, a w drugą pociągiem. Paradoksalnie więc tania linia przysporzyła kilku pasażerów Kiepurze. Pozdrawiam, Kuba

tylko właśnie, przynajmniej z tego co mi odpisywali z DB oraz z wypowiedzi na niemeickiej grupie nie wynikało wprost , że Kiepura nie jeździ do Brukseli ze względu na niską frekwencję tylko powód były podane koszty na tym odcinku oraz problemy z SNCB .
Rzeczywiście, w poprzednich odsłonach troche źle rozłożyłem akcenty. Istnieje coś takiego jak fakty obiektywne oraz fakty medialne. Jest z nim podobnie jak (za ks. Tischnerem) z góralskim odmianami prawdy: tys prowda i gówno prowda .         Stara dobra zasada goebbelsowskiej propagandy (czy też bolszewickiej, już nie pamiętam) mówi, że każde bzdurę należy powtarzać odpowiednio często i długo, a inni w końcu zaczną ją powtarzać. Tak właśnie tworzy się fakt medialny. Masz całkowitą rację, istnieją oczywiście powody zamknięcia Kiepury, zapewne dokładnie takie jak napisałeś. I to jest jedna sprawa. Na pewno jestem winien prywatnej złości, bo skasowanie pociągu do Brukseli niepotrzebnie namieszało mi w życiu (wspomnę w przelocie, że pierwsza podróż lotnicza skończyła się 6 godzinami spóźnienia i zgubieniem bagażu). Jak również, chyba robię się nudny ciągle to powtarzając, stosunkowo dużej grupie osób podróżujących Kiepurą do Brukseli. Ale w końcu chodzi o niezbyt wielką i niezorganizowana grupę podróżnych. Gorsze rzeczy się ludziom w życiu zdarzają. Więc jeszcze raz, powinno mi chodzić o coś innego. Czyli o związaną z tym wszystkim pkp-owską kampanię propagandową. Czytając głupawo-beztroski tekst tego artykułu, który jest jej elementem, nie wiadomo (tym razem za Sapkowskim) czy się śmiać, czy płakać, czy w rzyć kopnąć . O ileż trudniej byłoby sprzedać mediom mniej więcej taka oto historię: W 2004 wpadliśmy na pomysł, że przedłużymy pociąg do Brukseli, niestety zaczęło się gorzej niż fatalnie. Mimo to, po zdjęciu 2 wagonów, ciągnęliśmy to przez półtora roku. Chętni powoli zaczęli się znajdować, ale mimo tej tendencji, głównie przez to, że nadal nie dało się dogadać z SNCB,   postanowiliśmy w końcu zamknąć cały interes, i wybrać z kapelusza inne rozwiązanie. Ponadto, inaczej niż zapowiadaliśmy, nowy pociąg nie ma skomunikowania do Brukseli. Za to oferujemy kompletnie niesprawdzona i raczej skazana na klęskę relacje- Frankfurt. Bo to by wyglądało na serię niespecjalnie przemyślanych, przypadkowych decyzji, itp. Public relations na pewno nie tak sie organizuje. O ile łatwiej jest napisać ze w związku z bardzo niską frekwencją na odcinku Kolonia – Bruksela (poprzedni komunikat) oraz że ...Kiepura śpiewa lepiej niż dotychczas, a ludzie mu klaszczą. (po zmianie do Frankfurtu?? - czuje się autentycznie zażenowany powtarzając jakiekolwiek sformułowania autora tego artykułu, czy tez Madame Rzecznik) A przy tym najbardziej irytujące jest to, że dokładnie tak jak to miało być, ten fakt medialny już doskonale żyje swoim wlasnym życiem. Słyszę to bezustannie od tych, którzy Kiepurą przejechali się raz lub dwa, albo w ogóle na oczy go nie widzieli, tylko cos tam słyszeli. Znajomi w pracy podchodzą pytając: No i jak teraz dojeżdżasz, słyszałem że Kiepury już nie ma do Brukseli, bo mało ludzi jeździło..? Oraz od konduktorów w sypialnym, dalszej rodziny, znajomych w Polsce, itd. Każdemu muszę z osobna tłumaczyć to co napisałem wcześniej, spotykając się z różnym stopniem życzliwości i dowierzania – po prostu męczące to się robi. W ogóle jest to dla mnie ciekawa sytuacja, nie boję się tego słowa, życiowo, czy wręcz filozoficznie. Po raz pierwszy samodzielnie i doświadczalnie mam okazję sprawdzić, że jakaś instytucja (w tym przypadku = PKP IC) - łże jak pies. Oczywiście dzieje się tak cały czas, w polityce, gospodarce, wszędzie. Ale po raz pierwszy mam okazje bardzo dokładnie sam sie o tym przekonać. Nie na podstawie tego, co ktoś napisał czy powiedział, że widział, tylko własnych, na trzeźwo prowadzonych obserwacji. Zdaje się zresztą że kolej, w różnych jej instytucjonalnych wymiarach, bardzo często stosuję taką taktykę podawania informacji (czyli szkoła dr Joachima czy agencji TASS). Przy rozkomunikowywaniu połączeń, wstawianiu raz za krótkich a raz za długich składów, zamykaniu i rozbieraniu linii, bezustannym mieszaniu w rozkładach, pociągach przyjeżdżających do docelowego miasta o 6.03, wstawianiu szynobusów na lokalne trasy o dużym obciążeniu, montowaniu siedzeń z autobusu miejskiego w tychże na trase po 2,5 godziny jazdy.. i diabli jeszcze wiedza w czym. Wszystkim tym, co nieustannie odbija się echem na tej się na liście. Ukrywa się tak niekompetencję, bezmyślność, brak długofalowej polityki w dowolnej sprawie, tumiwisizm, oczywiście także chroniczny brak funduszy na wszystko. To wszystko, kamyczek po kamyczku, dokłada się do absolutnie bezprecedensowego w całej Unii spadku przewozów pasażerskich. Wszystko dla dobra klienta, któremu się śpiewa lepiej niż dotychczas, a ludzie klaszczą. Konkurencja szkodzi podróżnym, jak słusznie pisze jeden z kolegów na liście. M. Sz. ps. mam nadzieje ze udalo mi sie uniknac obecnosci dziwnych znaczkow, jesli jednak nie, jest to efekt uzywania niepolskiego windowsa i klawiatury. Z gory przepraszam, nie wiem jak z tym walczyc.

Rafał (Gość)
Data urodzin:
...@gazeta.pl napisał w wiadomości Odleglosc do Brukseli i do Frankfurtu jest podobna, wiec na razie nic sie nie zmienilo - chyba ze miales na mysli skrocenie calej trasy, zapewne do Kolonii. Sam napisałeś jak wyszło z przedłużeniem Kiepury do do Frankfurtu. Faktycznie, myślę, że Kolonia to maksimum, chyba, że podłaczyć Kiepurę do nocnego Berlin-Paryż. a nie można pociągnac do Aachen ? ja parę razy jadac do Paryża wysiadałem wlasnie w Aachen. Bo bilet na Thalysa był trochę tańszy, a na DB i tak kupowałem bilet ED, więc było mi bez róznicy. R.

Koordynator (Gość)
Data urodzin:
Hej! Nie chce Was martwic, ale najblizsze miesiace/lata przyniosa kolejne likwidacje miedzynarodowych polaczen nocnych. Spowodowane jest to dynamicznym rozwojem tanich linii lotniczych. Rynek nie znosi próźni. To kolej (w tym wypadku PKP IC) swoim brakiem rozeznania rynku i brakiem ofert, tam gdzie są pasażerowie, spoowodowało,ze w końcu pojawiły sie tanie linie. Bo oni widza te setki tysięcy ludzi, któzy po maju 2005 ruszyli do Londynu, Holnadii, Belgii. PKP IC ich nie widziało i nie widzi. A poza tym w IC niektóre gwiazdy nawet nie umieją dogadać się z kimś, kto mówi w EU languages. To jak się mają dogadac z Belgami. Po rosyjsku? Koordynator  

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team